tisdag 6 november 2012

P & P goes politikerblogg

Jomen, det är ju dags att välja en ny president här. Eller, snarare, om man ska låta elefanter eller åsnor styra landet. Och man kan väl säga att valkampanjerna här skiljer sig något från hur det är där hemma. Reklamfilmerna duggar tätt på tv. Det är debatter, analyser inför debatter, analyser av debatter, debatter på tvären och på längden. Debatter och analyser så att man får ont i hjärnan. Det är lätt att bli less, framförallt när man inte är särskilt intresserad (= totalt ointresserad) av politik och den ena av kandidaterna mest verkar vara en pajas.

Totalt har de i hela USA lagt ner ca 1 miljard dollar(!) på reklam under denna valkampanj. Sjukt! Kunde de inte skippat nån promille av TV-reklamen och gett pengarna till mig istället. Har några idéer på vettigare saker man kunnat göra med de pengarna.

En iakttagelse är att amerikaner är så himla öppna med sitt politiska ställningstagande, och visar gärna med klistermärken på bilen, skyltar på tomten, flaggor och pins vilket parti man sympatiserar med. Sen att man är så oupplyst att man inte vet om att man kan förhandsrösta, så att man slipper bilköer och köer till vallokalen på valdagen, utan istället helt enkelt väljer att strunta i att rösta, det hör inte hit. 

En intressant företeelse här, det är reklamen som visas i samband med kampanjerna. Till skillnad från svensk reklam, så är det här helt legitimt att kasta skit på varandra, och framhäva vilka fula fiskar ens motståndare är. Det låter oftare så här:

"Vet ni att han den däringa andra kandidaten gjorde så här och så här. Fult va? Rösta på mig istället."

och så här:

"Åhå, vad jag är bra. Rösta på mig!"

(fritt översatt)

En annan intressant sak, är att man gärna utnyttjar valet i andra sammanhang där det kanske egentligen inte hör hemma. Vad sägs tex om den här stora reklamskylten?
Gubben är alltså Romney. Och längst ner till vänster står det "Life is short. Have an affair."
Brist på fantasi, så då utnyttjar man det kommande valet för att promota sin produkt. Och i det här fallet är det en datingsite där man uppmuntrar folk till att vänstra...Hå hå ja ja.

"My name is P L Jerevall Jannok, and I approve this message."
- klassisk politiker-slutklämm som vi hört till leda vid det här laget.

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Eller vad tycker du? Vi blir glada för kommentarer!