fredag 8 februari 2013

Katastrof-varning! eller Hitta Nemo!

Jahopp, nu är det full beredskap som gäller igen. Vi har hittat Nemo, och han är på väg hitåt. Stormen Nemo, alltså. Med detta har man utlovat snökaos under fredag-lördag och som vanligt när någon typ av extremare väder närmar sig så blir allt annat runtom i samhället också extremt. Enligt uppgift har folk redan för ett par dagar sedan börjat bunkra mat* (det gäller att vara först så att allt inte redan är slut när man kommer till affären) och på TV:n snurrar väderuppdateringar HELA tiden. Varningsmail från arbetsgivaren är utskickade och all kollektivtrafik upphör kl 15.30. Guvernören har utsett state-of-emergency och uppmanar att skolor ska hållas stängda och att man inte ska ge sig ut på vägarna. Från klockan fyra i eftermiddag ska vägarna vara tomma på bilar. I förmiddags körde till och med delstatspolisen runt på gatorna och ropade ut i högtalare att man ska hålla sig inne. Och så är det bara First Responders (alltså ambulanspersonal, sjukvårdspersonal, poliser etc) som bör vara på jobbet, resten bör försöka arbeta hemifrån. Flygplatsen är stängd. Och chefen uppmanade oss att jobba klart så snart vi kunde och åka hem så tidigt som möjligt. Fastän jag bara bor ett kvarter ifrån jobbet, så tog jag det som en anmodan jag också. 

Förra året lanserades ett nationellt publikt varningssystem (WEA) här i USA, genom vilket regeringen och berörda myndigheter kan skicka ut varningsmeddelande till alla de i befolkningen som har mobiltelefon. Igår fick vi ett sådant "Severe weather alert". 

Med alla varningar som kommer så förbereder man sig nästan på katastroftillstånd och att det ska komma en halvmeter snö med ett brak och att alla sedan kommer att springa runt som yra höns utan att veta var de ska ta vägen. Det är ju liksom bara snö?! Okej att det inte är lite snö som utlovats, och att det är smart att hålla sig hemma och inte ge sig ut och köra bil (Sladda?!), men ändå. 

Somliga förbereder sig något okonventionellt, kan man tycka (se bild nedan). Vid det här laget har det kommit en halv centimeter snö av den utlovade halvmetern, så det kanske är bäst att skotta trottoaren i förebyggande syfte. Jag tänker att han har just varit iväg och handlat för att fylla upp kylen med all möjlig mat (som kommer att gå till spillo när strömmen går). 
Ogjort arbete.
På tal om snö...i förra veckan lärde vi oss hur man saltar trottoarerna här i Boston. Hur det ser ut, kan ni se på bilden här under. Varför köra en traktor när man kan skapa ännu ett arbetstillfälle genom att ställa någon på flaket på pick-up:en och slänga ut saltet på trottaren med en spade istället? Man hoppas att han har någon löneförmån i form av klädbidrag så att stackarn slipper frysa ihjäl där på flaket. 
Trottoarsaltning i Amerikat. 
Nåväl. Snöstormvarning, alltså. Var inte oroliga, vi tänker inte ge oss ut med våra cyklar i trafiken.

*Som min statistikföreläsaren sa igår: Hur kommer det sig att man bunkrar som en galning inför ett dygns snöstorm? Är det så att gemene man bara har mat hemma så att det räcker för dagen? Själv skulle man ju lätt klara sig i en vecka utan att handla. 

Uppdatering en och en halv timma senare: Nu snöar det vågrätt. Och han skottar fortfarande. På samma ställe. Undra om han kommer att hålla på tills det slutar snöa. I morgon. 


6 kommentarer:

  1. Halloj! hur har ni det i snökaoset? Det pratas mycket om det här hemma på radion så det måste vara mycket snö och blåst. Kan rapportera att i de nordvästra delarna av skåneland så snöar det också - vi har väl ca en centimeter snö :-) men vi får väl också ge oss ut och skotta trottoaren... Hoppas att ni håller värmen och inte går hungriga ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Vi har det bra, det går ingen nöd på oss. Vi har sett snö förr, om man säger så. Men frågan är om lokalbefolkningen har det...Det har nog kommit närmre en halvmeter snö, men de har inte riktigt vanan inne med hur man plogar på bästa sätt, och med vad man plogar.

      Vi har ström också, så vi är inte en av de 700 000.

      Radera
  2. Snön ställer till det. Vi i söder vet vad som kan hända, men man får ta det som det är. Skåningar har problem långt innan ni har det. Fast är man envis så vet man att snön smälter igen. Inte vi skåningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant. Och snön ska smälta redan på måndag, enligt uppgift. 7 grader varmt har vi att se fram emot.

      Radera

Eller vad tycker du? Vi blir glada för kommentarer!