lördag 2 februari 2013

"Det finns alltid nånting man kan fira", del 5

Groundhog day 2 februari. Murmeldjursdagen.

Groundhog day har sitt ursprung i 1700- och 1800-talets Pennsylvania, där man firar detta stort än i dag, och det är en dag då man bedömer hur länge vintern kommer att vara. Enligt tradition så kommer skogsmurmeldjuren upp ur sina vinterbon den här dagen. Om de får syn på sin skugga så springer de tillbaka ner i sitt bo för att sova i sex veckor till, och alltså har man då ytterligare sex vinterveckor att se fram emot. Om det däremot är molnigt, då kommer vintern snart att sluta.

Idag är det även Candelmass (Presentation of Jesus at the Temple), eller, som vi kallar det på svenska: Kyndelsmässodagen (Jungfru Marie Kyrkogångsdag). 40 dagar efter Jesu födelse som var den 25 december. Jag har lärt mig att denna dag avslutar jultiden på kyrkoåret och kallas därför ibland lilla julafton. Själv firar jag lilla julafton den 23 december...

Och hur firar vi då detta? Jo, vi tänker så här. Kyndel låter nästan som okynnes, och då låter Kyndelsmässodagen nästan som Okynnesmässodagen. Alltså blir det en dag för okynnesätning! Tillsammans med vänner planerar vi för tapaskväll; tapas kan väl passa bra för okynnesätning, eller?


Uppdaterat: Idag är det även en historisk dag här i USA. Det är första gången på 31 år som det inte sitter någon Bush eller Clinton i Vita huset eller presidentens kabinett. En kort tillbakablick: 
1981 tillträdde George Bush den äldre som vice president. Satt där till 1989, då han blev president. 1993 efterträddes han av Bill Clinton, som innehade posten till 2001, då George W Bush (den yngre) blev vald till president. Åtta år senare blev Barack Obama president, och som utrikesminister (vilket är den högsta posten i presidentens kabinett) hade han Hillary Clinton, som nu har valt att inte fortsätta på posten. 

2 kommentarer:

  1. Var det inte årets största partydag igår ang. det finns alltid något man kan fira? Fotbollen d.v.s...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant. Men jag hann inte skriva något om det, för jag firade...;) Å andra sidan så var ju inte Patriots med...

      Radera

Eller vad tycker du? Vi blir glada för kommentarer!