tisdag 15 januari 2013

Julledighet, eller Vi hade också tur med vädret.

Jo men vi har ju en blogg också...lite bortglömd så här efter julfirande, helgdagar, mellandagar och efterdagar. Men nu är vi här igen, tillbaka efter en alltför kort och alltför intensiv vistelse i hemlandet. 

Ta i trä, men alla våra resor vi gjorde under julen löpte helt smärtfritt, och utan några som helst förseningar. Stoppet på Arlanda firades med en efterlängtad svensk kebabpizza till rövarpris, vilket råkade kommenteras lite för högt vid betalningen, till någons förtret (man är ju lite van vid amerikanska priser nuförtiden). 
Ungefär en dags kaloribehov. Allt åts upp. 
Tågresan norrut var alltför lång och alltför kall. Man vet att det är kallt när fönstret i kupén ser ut så här när man vaknar:
Frost på insidan av kupéfönstret.
Till nästa gång vet vi var vi inte ska ställa vår väska (precis framför varmluftsutblåset...). Detta fick oss också att börja ana vad som väntade oss i Gällivare...vi välkomnades med besked...
Kallt! Och mörkt. Observera tiderna för
solens upp- och nedgång nere till höger.
Huvaligen! Från ett femtongradigt Boston till ett Sverige kallt som ett snögubbshjärta och mer därtill! Fiskpinneväder! Och det är inte utan att man tar ett extra andetag innan man går ut genom dörren, när låsvredet på insidan ser ut så här: 
Termometer är väl onödigt. Det är
 ju bara att kolla på dörrhandtaget!
Förutom att bylta på oss en massa kläder när vi skulle gå ut, så bestod vår julledighet av, utöver traditionellt julfirande med alldeles för mycket mat ("I år lagar vi inte så mycket mat..."):  
  • blodbad med efterföljande sanering i kylskåpet (Inte spara blod i flaska i kylen för länge, för då kan det få oanade sprängkrafter)
  • konsultande vid ihopskruvande av IKEA-möbler (Jag tror fortfarande att lådorna kanske inte ska vara längst ned, Janne...)
  • sjukhusbesök hos halvbrylling (kusinsvåger, tredjesyssling, eller vad han nu kan kallas) med bruten fot, och som därmed tyvärr uteblev från julmiddag hos faster (mer efterrätt till oss, som om vi nu behövde det!) (Men Peter, din sallad var jättegod!) 
  • exkursion i Skåne (besök hos K, G & J när vi ändå var i närområdet)
  • sightseeing i skånsk tätort, eller "Var 17 ligger Systemet i den här stan?"
  • shopping (sex kilo kaffe, ett halvt kilo salt och fem paket saffran)
  • liten familjemiddag med bara de 14 närmsta, och nostalgikväll med en massa barndomsminnen (plocka hundbajs!!) 
  • live-Tetris i förrådet, för att få in det sista efter lägenhetstömning. "Det är bara en säng..." visade sig vara ...och en lampa, och en byrå, och ja visst ja, vi har ju tre stora bokhyllor också, och trädgårdsstolar och en tavla, och...
  • gästspel på gamla gymmet (Åh, vad jag saknar!)
  • välbehövligt besök hos frisören (man är visst inte så duktig på varken klipp eller färg på den här sidan Atlanten)
  • sömnlösa nätter (jetlag!)
  • och givetvis glatt återseende av fina, mycket saknade vänner (både planerat och oplanerat)
Tillbaka i Boston med två extra väskor med bagage konstaterade vi att det skulle vara skönt med lite semester efter semestern (man kan ju drömma), men det var bara att bita ihop och börja jobba redan dagen efter, trots jetlag som väcker mig innan den där tuppen ens har gått och lagt sig. 

Ingen jul hade vi att slänga ut i år, då vår enda pryl som skulle kunna klassas som julpynt är en ljusslinga som jag föredrar att kalla vinterbelysning (inte helt otroligt att den senare kommer att byta namn till påskbelysning, midsommarbelysning, etc).

Och medan vi läser om snöoväder i mellanmjölkens land, smider vi planer för vad vi vill fylla det nya året med. Vi hoppas på svensk- (och dansk-) besök, weekendresor, konsertbesök och en massa, massa kvällar med spel, mat och umgänge. Och förhoppningsvis många bra blogginlägg (rubriktips mottages tacksamt!). 

1 kommentar:

  1. Elisabet jerevall19 januari 2013 kl. 08:29

    Mina tankar går fortfarande till den supermysiga familjemiddagen i skåneland. Har en helt hysteriskt skrattande Piiha på näthinnan väldigt ofta nu för tiden och det glädjer mig. Nästa sverigeresa kan vi oxå tura lite, tror faktiskt att du är mer berest i detta lilla land än de flesta av oss.

    SvaraRadera

Eller vad tycker du? Vi blir glada för kommentarer!