tisdag 15 januari 2013

"Det finns alltid nånting man kan fira", del 1

Idag är det 94 år sedan Sirapskatastrofen i Boston, eller The Great Molasses Flood, 15 januari 1919. 

Tidigt 1900-tal var melass (eller sirap) det vanligaste sötningsmedlet i USA. Melass kan man också fermentera för göra rom och vid alkoholproduktion av alkohol, vilket användes till såväl alkoholhaltiga drycker som vid ammunitionstillverkning. 

I North End i Boston hade man en 50 fot (15 meter) hög och 90 fot bred (27 meter) tank innehållandes just 2,3 miljoner gallon melass, vilket motsvarar 8700 kubikmeter. Sjukt mycket. Denna tank använde man som mellanförvaring, innan man fraktade melassen vidare till fabriken i Cambridge. De tidigare dagarna i januari hade enligt uppgift varit rent sagt skitkalla, men just den här dagen hade temperaturen stigit väldigt snabbt, ända till 4 grader över noll. Denna temperaturökning var tydligen för mycket för melasstanken, som inte klarade att stå emot trycket, utan helt plötsligt exploderade. Melassen vällde ut och  bildade en 2.5-4.5 meter hög våg som drog fram över gatorna i över 50 km/h. En tågvagn välte, byggnader sveptes av från grunden och krossades, och överallt var det bara seg melass. 21 människor  och flera hästar dog och 150 skadades (det är dock osäkert om de 150 bara inkluderar människorna, eller om även hundarna och hästarna är inräknade). 

Saneringsarbetet tog två veckor, men vattnet i hamnen var brunt av melass ända fram till sommaren. 

Det finns flera anledningar till varför tanken kollapsade då innehållet värmdes upp, fermenterades och började producera koldioxid som höjde trycket. En bidragande orsak var att den var väldigt dåligt konstruerad, då han som var ansvarig för uppförandet varken hade någon teknisk eller mekanisk utbildning och inte kunde tolka en ritning. Varken arkitekter eller ingenjörer konsulterades under och efter byggprocessen. Dessutom sägs det att företaget som byggde tanken gjorde det med brådska, för att få den färdig medan det fortfarande fanns efterfrågan på industrimelass, och därför testade man inte hållbarheten innan man tog den i användning. 

Man säger än i dag att riktigt varma dagar kan man känna doften av melass i North End (men om det är sant, det vill jag ha osagt).

Och hur firar vi då detta? Sirapskakor?!

Bild från händelsen på wikipedia

Ungefärlig plats för händelsen

1 kommentar:

  1. Hahaha, Sirapskatasrofen med stort S.. De hade tydligen inte konsulterat nån bryggare heller, som kunde förklara grunderna i fermentering :)

    SvaraRadera

Eller vad tycker du? Vi blir glada för kommentarer!