fredag 3 augusti 2012

Kasse, påse, kashe.

När man är och handlar får man ju allt som oftast sina varor packade i påsar (eller kassar eller kashar, beroende på varifrån man är), medan man själv står och tittar på och, som svensk iallafall, känner sig lite obekväm. Och skulle man hjälpa till att packa, så tittar de konstigt på en. "Vadå!? Ska du ta mitt jobb?"

Men faktiskt, om man kunde välja, så föredrar man nog att packa sina varor själv, för de lägger typ max tre varor i varje påse, vilket innebär att även om man bara småhandlar så går man därifrån med nävarna fulla med påsar. Och skulle man handla en gallon mjölk (typ 3.8 liter) så packas den i dubbla påsar (det här med den generella pås-kvalitén här har vi bloggat om förut). Men det där med miljö, det är ju något man ska värna om, så för att uppmuntra sina kunder att använda tygpåsar eller andra flergångspåsar, så ger man 5 cents rabatt per påse kunderna har med sig (katching!). Vissa städer här i USA har till och med förbjudit användandet av plastpåsar helt. Så kan folket med gott samvete fortsätta köra med sina V8-bestyckade bensinslukande motorvägsvidunder.

Kan tillägga att Whole Foods, som är en ekologisk butik bara använder papperkassar. Men vad hjälper det när de är av så dålig kvalitet att de alltid måste packa i dubbla kassar? Vad är miljökoefficienten för påsar? Hur många papperskassar motsvarar en plastkasse?

Nåväl...vi är ju så miljövänliga att vi cyklar eller åker kollektivt istället för att köra bil. :) Men...ingen bil = jobbigt att veckohandla, plus att folk tittar konstigt när man cyklar från mataffären med varsin ryggsäck/bag, och varsina två stora shoppingpåsar på cykelstyret. Väldigt oamerikanskt. Då är det tur att man kan beställa sina varor på nätet, och få dem hemkörda till dörren (och inburna i lägenheten) för en struntsumma. Jajemen! Så gör vi (hur lyxigt som helst, men tror ni man kan skaffa en RUT som gör sånt när vi flyttat hem till Sverige igen?)! Men...då är vi tillbaka till det där med påsarna...en veckohandling = minst 14 påsar. En påse för yoghurten, en för gurkorna, en för köttet, osv. Nåja, vi har ju inte brist på soppåsar numera iallafall!


Veckans påsskörd!

2 kommentarer:

  1. Oj, nu var det länge sedan jag var inne på er blogg... 4 av sommarens 6 semesterveckor är avverkade :-) Skönt att slippa oroa sig för soppåsar :O) Behöver ni ha dubbelt av dem för att bära ut soporna också - så att det inte läcker ut sopor på vägen?
    Och har ni fortfarande en telefonkatalog liggandes under diskbänken?? Glömde kolla när vi var där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag skulle ha mailat dig för längesedan...tiden springer!

      Nej, vi kör faktiskt med enkla soppåsar, de håller för det! Inget sopläckage på väg till soprummet! :)

      Och nej, vi har ingen telefonkatalog under diskbänken...:) Att du kommer ihåg! Vi har numera en Insinkerator som tar hand om skrufset! Bra uppfinning! DÄR ligger amerikanerna före resten av världen (eller har man avfallskvarnar i andra länder?)!

      Radera

Eller vad tycker du? Vi blir glada för kommentarer!