måndag 13 januari 2014

Florida-wrapup

Eftersom vi inte hann blogga om sista halvan av vår Florida-tur, så kommer här en sammanfattning. Bilder är bättre än ord, så jag håller mig kort. 

Älgbajs i Sverige och alligatorbajs i Florida. 
Efter Fort Lauderdale var nästa destination Key West. Och eftersom vi på vägen dit skulle passera USA:s största outlet-mall, så var vi ju givetvis tvungna att köra inom. Mer än 350 butiker, så det är ju lätt hänt att man blir lite matt. Och faktiskt, den totala shoppingsumman för oss båda uppgick till $30. Samma affärer som överallt annars, liksom.

Förresten så insåg vi hur oerhört många svenskar och européer som spenderar jul och nyår i Florida. Vi hörde svenska talas så frekvent att vi började undra om det överhuvudtaget fanns några svenskar kvar hemma i Sverige.
Redo att shoppa!
Destination Key West! Vägen ner till KW kan väl främst sammanfattas som lång. Inte särskilt spännande, med undantag av Seven Mile Bridge, som ni ser på bilden nedan. Oerhört vackert, även om bilden inte gör utsikten rättvisa. Under färden så insåg vi att den här vägen måste vara Floridas motsvarighet till vägen ut till Cape Cod här i Massachusetts. Man kör och kör och kör, och har skittråkigt under tiden. 
Seven mile bridge. Vi kör…rakt in i solen!
Väl nere i Key West bestämde vi att vi skulle åka ut på en snorkeltur. Dagen började lite oturligt med regn, men vi skulle ju ändå bli blöta under snorklingen, så det var inte något vi brydde oss så mycket om. Avgångstiden flyttades fram i avvaktan på bättre väder, och ett tag såg det ut som att det skulle klarna upp. Vi kom faktiskt så långt som ut på havet med båt, när vädrets makter bestämde att vi inte skulle snorkla, utan vi fick vända om på grund av åska. Typiskt, va?!

Typiskt färgglatt Key West-hus. 
Ett stort turistmål i Key West är huset där Ernest Hemingway spenderade mycket tid. Vi var lite halvintresserade, så vi nöjde oss med en bild på skylten utanför. Turboturista var det va?! (betala massa pengar bara för att titta på ett hus, njae...)

Ointresserad turist. 
På Key West hittar man den punkt på USA:s fastland som är längst söderut, så dit var vi ju tvungna att ta oss. 
Som väntat så var det ju massvis med turister där, och förvånande nog hade man skapat ett spontant kösystem för att alla skulle kunna bli fotade vid ovanstående landmärke utan att andra personer kom med på bild. Jag behöver väl inte tillägga att vi inte ställde oss i kön. 
Spontankö för att fota landmärket vid sydligaste punkten i USA. 
Och USA har vi ju lärt känna som ett extremernas land, så givetvis utnyttjar man maximalt det där med "southernmost". Här finns givetvis det sydligaste hotellet, sydligaste strandcaféet och sydligaste hörnkontoret (?)!

Allting är "Southernmost".
Häng med i svängarna, för nu drar vi vidare till Cape Coral på Floridas västkust! 

När vi bokade den här resan, så måste vi verkligen haft hotellgudarna på vår sida. När vi kom till Cape Coral så möttes vi av ett hotellrum som faktiskt var större än vår lägenhet! Stort vardagsrum, fullutrustat kök, sovrum, vanity area (vad det nu heter på svenska…fåfängshörna?), toalett, badrum och jättebalkong. Det var nästan så att vi förväntade oss några extra gäster i rummet, förutom oss, för det var verkligen jättestort!
Vardagsrummet med både tv-hörna och matsalsbord i
vårt "lilla" hotellrum. Sovrum till höger. 
Mittenskylten är ganska överflödig. Jag skulle
 inte ens komma på tanken att bada om jag visste
 att det fanns alligatorer i vattnet. 

När vi ändå är i alligator-land, så måste vi givetvis ut och spana in de där kreaturen. Redan under bilturen genom Everglades på väg till Cape Coral, så hade vi sett flera stycken från bilen, men vi ville ju passa på att se dem på nära håll. I Everglades City erbjuder man turer med sån där svävarbåt som de kör omkring med i någon av Polisskolan-filmerna, så en sådan tur i träskmarkernas kanaler fick det bli. Lite otur med vädret även här, men med lånade regnrockar så klarade vi oss bra. 

Regnrock och hörselkåpor på!
Fripassagerare på svävaren. 
See you later, Alligator!
Och på väg tillbaka till hotellet så var vi givetvis tvungna att spana in ännu fler. Jag var inte helt bekväm med att bara stanna vid en rastplats och gå ur bilen för att få alligatornärkontakt, men nyfiken tog överhanden.
Önskar jag hade ett zoomobjektiv. 
I den här delen av landet står det både alligator och grodor på menyn, så det var vi ju också tvungna att prova på. Pers utlåtande var att groda smakar som kyckling. Själv tyckte jag mest att det var lite läskigt att man så tydligt såg vad det var man åt...
Groda och alligator till lunch.
Höjdpunkten på resan var fisketuren som vi åkte på som kompensation för vår uteblivna snorkeltur. Med en viss fisketur i San Diego i alltför färskt minne (överbefolkad båt, sjösjuka och ett hack i ögonbrynet som slutade med ett besök på akuten), så tänkte vi att det bara kan bli bättre. Vi åkte med en privatchartrad båt, bara vi och kapten Gary, och vi var garanterade fisk, vilket vi tog som ett gott tecken. 
Låt oss gå och fiska!

Fiskelycka!
Ni som varit med mig och fiskat vet ju att jag har för vana att få bottennapp där ingen annan får det (och där alla andra får det), och dessutom får jag fiskarter på kroken som inte riktigt hör hemma där jag fiskar just då. Bottennappen klarade jag mig undan, men gissa förvåningen när jag drar upp den lilla rackaren nedan! 
En haj! Liten, men ändock en haj. En bonnet head.
Kaptenen som varit fiskare i trettio år gapskrattade och sa att han aldrig hade varit med om att få en sådan på kroken!

Men säg den lycka som varar, för någon måste ju alltid vara värst. Efter min haj så kunde ju inte Päran vara sämre, så han drog upp en blue tip shark. Givetvis mer än dubbelt så stor som min. 

Per hade fiskelycka!
Sista dagarna i Florida spenderade vi i Miami. Där lärde vi oss distinktionen mellan Miami och Miami Beach, som är två separata städer. Miami är inget ställe vi rekommenderar, om man inte har förkärlek för uteliggare och andra skumma typer, så dit behöver ni inte åka. Miami Beach är stränder, fina bilar och färgglada fasader. 

Welcome to Miami (Beach)!
 Badvaktstorn på Miami Beach.
 Och så avslutar vi med några iakttagelser och lärdomar från Florida: 
  1. Här kör man gärna fina bilar. Vi har nog aldrig sett så många Rolls Royce, Bentley och Maserati som här.
  2. På juldagens eftermiddag så är verkligen allting stängt. Allt. Mataffärer, restauranger, you name it. Har du tur så passerar du en godtycklig kedjerestaurang där du kan köpa din juldagsmiddag. 
  3. Du rullar störst när du har en följebåt till din lyxjakt som fraktar allt det nödvändiga för att du inte ska sakna nåt på semestern, så som bil, ubåt och vattenskotrar. Följebåten ska även vara utrustad med separat helikopterplatta.
  4. Se alltid till så du kan ladda mobilen i bilen. Hur gjorde man förr när bilarna inte hade USB uttag, eller när man åker i en 2014-års modell av Chevrolet?
  5. När det är soligt väder och 25-30 grader plus, så är det svårt att få till någon julstämning. 
  6. Om man saknar att höra svenska pratas av andra än ens äkta hälft, så kan man åka till Florida, förslagsvis Miami, Fort Lauderdale eller en outlet.
  7. Man BLIR mätt på sju rätter, även om de ser yttepyttiga ut var för sig. 
  8. Det kan bli väldigt spännande om man är strandad på en parkeringsplats efter att mörkret har lagt sig. Framförallt när den senaste vägskylten man passerade var en som varnade för "Black Panther crossing". De där ögonen i mörkret alldeles där i skogsbrynet, vilket djur tillhör de egentligen? (Tvättbjörn, visade det sig).

1 kommentar:

  1. Kul. Sista bilden, ovanför banvaktens hus i mitten så ser man den våning som jag och Annika bodde på när vi var där julen 2010. Alltså den rundade delen längst bort.

    SvaraRadera

Eller vad tycker du? Vi blir glada för kommentarer!