torsdag 9 januari 2014

Bokslut över två år i USA

Som alla andra bloggare med minsta lilla värdighet gör när det är nytt år, så tänkte vi också bjuda på ett bokslut. Men istället för att sammanfatta året som gått, så blir det en kunskapskavalkad från våra snart två år som utlandssvenskar. Det faktum att vi varit här i två år är faktiskt lite svårt att ta in, men vi inser ju hur mycket vi vet nu som vi inte visste innan. Så, här kommer: 30 saker man lär sig som svensk i USA.
  1. Man kan ha socker i allt. Och då menar vi ALLT. Till och med i saltet. På pommes. I smöret. I allt.
  2. Tumregeln för att snabbomvandla Fahrenheit till Celsius. 100 grader är varmt, oavsett temperaturskala. Och är det minus-Fahrenheit så är det rackarns kallt. 
  3. Cash är inte king. Kreditkort ska man ha. Och man ska använda det så mycket man kan. 
  4. Regler är till för att följas. Står det att man inte ska gå förbi den gula linjen när man står i kö, så GÖR MAN INTE DET. Gud nåde den som råkar gå förbi. 
  5. Hummer är gott. Och det kan man äta fastän det inte är nyår.
  6. Vägskatt är bra. Det har vi i Sverige. Och vi har bra vägar. Massachusetts har ingen vägskatt. 
  7. Kallras runt fönstrena är helt ok att ha fastän man bor i ett sk lyxigt hus. In Sweden we call it TREGLASFÖNSTER.
  8. Alla kan springa (utom Piiha, för hon skadar sig bara). Oavsett vilken form man har, eller vilka kläder och skor man har. 
  9. Ovanstående gäller även övrig träning. Även om man har rullator och blöja, eller om man är klädd i jeans på gymmet.
  10. En normalstor hamburgare (den minsta man få) är oftast 250 gram. Det är ganska mycket.
  11. Amerikansk fotboll kan till och med sportanalfabeter (=Piiha) förstå. 
  12. Om man inte ger tillräckligt med dricks (15% är minimum), så kommer servitören och frågar vad det är man inte var nöjd med.  
  13. Om du ska köpa vykort (eller något annat) för $1, så räcker det inte med en dollarsedel. Det tillkommer skatt. 
  14. Det finns poliser vid varje vägbygge. De ska väl egentligen stå där för att övervaka och dirigera trafiken, men oftast intresserar de sig mer för själva vägbygget.  Och så dricker de kaffe.
  15. Det finns en massa olika sorters havregryn, men inte fiberhavregryn. Alla är bara olika varianter av snabbhavregryn (jepp, havregrynsgröt på 30 s. Tillsätt bara kokande vatten.). 
  16. Kinesisk soja importerar man från Sverige. (Liksom sockerfritt salt från punkt nr 1 och kaffe som inte smakar sump.) 
  17. Hemtex motsvarighet i USA är Macy's. Eller Bodyshop. De har rea PRECIS hela tiden. 
  18. Man ska inte ha två efternamn (eller mellannamn och efternamn) och ett förnamn med bindestreck, för det blir bara fel. 
  19. Man ska inte heller heta Per, för det kan ingen uttala. George är bättre. 
  20. Sverige förväxlas faktiskt med Schweiz. Men man har ofta koll på att vi har det ganska kallt och  får mycket snö. 
  21. Amerikaner köper inte alltid sina möbler på IKEA (hur kan man INTE göra det). Det finns till och med folk som aldrig varit där. Men de vet oftast att man kan äta köttbullar där. 
  22. Amerikaner tror faktiskt att vi har lingonsylt på pannkakorna. 
  23. Avstånd anges alltid i minuter eller timmar. Aldrig specifik distans. Och det är givetvis bilresan dit som avses, inte promenaden. 
  24. Svenskar gillar att prata om vädret. Det gör man inte alls på samma sätt här. Om det inte är så att det ska snöa, se punkt nr 25.
  25. Om det ska snöa, och när det snöar, så rapporterar man om det på TV. Och då är det alltid vissa element som ingår, såsom: en reporter i snö på parkeringsplats, en intervju med en bilförare, en reporter som står på en pir någonstans vid kusten och förfasas över vågorna, en medborgare som skottar snö, rapport om vilka skolor som har stängt, livekamera från motorväg, samt doktors rekommendationer om hur man skottar snö på bästa sätt för att undvika hjärtattack och ryggskador.
  26. När det ska snöa blir amerikaner helt hysteriska och bunkrar mat för ett helt kompani. Hyllorna i affärerna länsas. Detta gäller även om det bara ska snöa en dag. 
  27. Man lär sig känna igen en svensk på 25 meters avstånd. Svenskar ser väldigt…svenska ut. 
  28. Hembakat i det här landet är det samma som att köpa färdig kaksmet och klicka ut på en plåt. Alternativ köpa färdigutklickad smet. 
  29. Det finns faktiskt recept på vispad grädde, om man nu inte vet hur man gör det. 
  30. Du kan ha 150 TV-kanaler men ändå inget att titta på. 
Nu ser vi fram emot att lära oss minst 30 saker till innan det är dags att åka hem!

En regnig dag i Key West.

1 kommentar:

  1. Vad härliga ni är! Skönt att höra att det är välinvesterad tid. :-) Kram! //Camilla

    SvaraRadera

Eller vad tycker du? Vi blir glada för kommentarer!