tisdag 23 april 2013

Hollywood-action

De första meddelandena som skickades ut.
Några meddelanden till. och så höll det på...
Har ni någon gång vaknat på morgonen och tänkt att det känns precis som i en film? Precis så var det i fredags. Jag väcktes flera gånger under natten mellan torsdag och fredag av att telefonen blippade till av inkommande sms. Det var emergency alerts från Harvard, och trots att jag läste dem så var jag inte vaken nog att fatta vad det handlade om, utan sov vidare. På morgonen när tankarna var lite klarare, och vi såg nyheterna, så fattade vi vad det var som var på gång. Ett dramatiskt händelseförlopp hade utspelat sig under natten, men nu verkade det som att de var de där bombarna hack i häl. Och under tv-bilden rullade en textremsa med information om vilka lärosäten som var stängda.
Väl på jobbet möttes jag av låsta dörrar och en polis som släppte in mig genom en sidodörr efter att jag legitimerat mig. Och efter en halvtimma kom mailen som förklarade att nu hade "stay in shelter"-restriktionerna trätt i kraft, och att alla som var på jobbet skulle stanna där, och alla som var hemma skulle stanna där.

Det var inte många som dök upp på jobbet den dagen, men några få som vanligtvis tar bilen dit hade hunnit in innan förhållningsordern hade kommit. Vid fyratiden hävdes restriktionerna och vi fick gå hem lagom tills arbetsdagen var slut. Senare på kvällen, på bästa sändningstid, så kunde vi följa polisjakten på tv, med polisradion via internet i bakgrunden istället för nyhetsuppläsarna på tv. Och det var precis som i en film. När de äntligen fått tag i den andra av de misstänkta gick det en glädjevåg genom stan.


Sista meddelandet.
Det är svårt att förstå omfattningen av de åtgärder som vidtogs för att underlätta för polisen att få tag i marathon-bombarna, men i princip så stängde man ner hela stan med omgivande förorter (lock down). All kollektivtrafik stod stilla, Amtrak-tåget till NY stod stilla, alla dörrar var låsta och invånarna ombads hålla sig inne.

Idag, mer än en vecka efter Boston Marathon, så är platsen för explosionerna fortfarande avstängd (ett stort område som täcker en massa kvarter, inklusive torget som ligger i närheten), men de jobbar på att försöka öppna upp så fort som möjligt. Man har startat upp en fond (One fund) för att samla in pengar till de skadade (för att täcka sjukvårdskostnader, bla), och de får in pengar från alla håll. 24 timmar efter att fonden startades så hade de samlat in $6 miljoner. I torsdags hade de redan passerat $10 miljoner.

Nyheterna domineras fortfarande av uppdateringar om allt som har hänt, men nu är det givetvis fokus på efterföljderna, förhör, polisutredningar och åtal. 


Vi själva fokuserar på att våren är här (inte just idag, dock), väntar på varmare temperaturer och ser fram emot ännu ett svenskbesök nästa vecka.

Uppdatering tisdag kväll:
Senaste nyheterna om One fund säger att de samlat in $20 miljoner första veckan.
Boylston Street börjar öppnas igen. Affärs- och restaurangägare och bofasta har fått tillträde. De berättar att på restaurangerna står maten och disken kvar på borden, och musiken står på. Nu börjar saneringen...

4 kommentarer:

  1. Det är skönt att det har löst sig. E var orolig att vi inte skulle få åka och J läste tidningarna och frågade en massa saker.
    Men nu ser vi fram emot att komma över.
    /Peter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är skönt att det är över nu. Förstår barnens oro. Nu är ni snart här iallafall!

      Radera
  2. Otäckt det som hände. Skönt att ni inte var i närheten.

    SvaraRadera

Eller vad tycker du? Vi blir glada för kommentarer!